nedelja, 28. september 2014

MALA VAS V DOBREPOLJU - Spomenik partizanski bolnišnici Jauhe

Lokacija: Slovenija; Mala vas-Dobrepolje
Avtor: glej opis.
Opis: Na partizansko bolnišnico, ki je na tem kraju delovala novembra 1943, spominja pravokotna kovinska plošča z napisom, odkrita leta 1979 in nekaj lesenih tabel, pritrjenih na drevesa.

Spominsko znamenje je v vrtači, v kateri je delovala bolnišnica, in leži v gozdu severno od ceste Zagorica - Korinj v bližini koče na Jauhah.

Pomnik je postavilo Krajevno združenje ZB NOV Dobrepolje, odkrili so ga 25. maja 1979.

Po kapitulaciji Italije, septembra 1943, je bila v Ivančni gorici ustanovljena krajevna ambulanta predvsem za zdravljenje ranjenih partizanov, pa tudi za zdravstveno pomoč krajanom. Ambulanta se je pred bližajočo se nemško ofenzivo s sedmimi nepremičnimi ranjenci preselila na Bojanji vrh. Tu je ranjence prevzel Stiški bataljon, ki so ga začasno oblikovali iz borcev komande mesta Stična, članov okrožnega VOS-a in aktivistov OF grosupeljsko-stiškega okrožja, in jih pod okriljem Cankarjeve brigade v noči s 1. na 2. november 1943 prenesel v bližino Ravnega dola nad Krko. Tu so bataljon z ranjenci napadli Nemci in padlo je 6 partizanov, med njimi tudi organizacijski sekretar Okrožnega komiteja KPS Stična Milan Končina. Število ranjencev se je povečalo in prenesli so jih na varnejši kraj v Jauhe. Na tem območju je bilo zbranih že veliko partizanov in aktivistov, med drugimi 10. Ljubljanska in del Cankarjeve brigade, štab 18. divizije in monada mesta Stična. Na posvetu v štabu divizije so sklenili, naj ranjenci s spremstvom in manjšim številom borcev za zaščito ostanejo pod vodstvom Pepce Zajc – Udovič v Jauhah, saj so začeli prinašati tja tudi ranjence iz obeh brigad iz bojev na Ilovi gori.

Pogoji zdravljenja so bili izredno težki, zdravil in obvez skoraj ni bilo, prav tako je primanjkovalo šotorov in odej. V bolnici so bili pretežno težki ranjenci. Da bi bil položaj še težji, je zapadel tudi globok sneg.

V času tritedenskega obstoja bolnice na Jauhah se je v njej zdravilo približno 40 ranjencev, umrlo pa jih je 7.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.

Grobišča nisem našel. Posledice žleda so velike, teren je bil posledično slabo prehoden.
 





Ni komentarjev:

Objavite komentar