ponedeljek, 18. avgust 2014

SPODNJA SLIVNICA - Spomenik padlim v NOB

Lokacija: Slovenija; Spodnja Slivnica
Avtor: Glej opis.
Opis: Dva metra visok kamniti trikotni steber z imeni padlih ima posnete robove, nizko kamnito, piramidasto strešico in stoji na trapezoidni ploščadi. Spomenik je bil postavljen po predlogi arhitekta Marka Šlajmerja, 29. 10. 1954. Spomenik stoji v jedru vasi, jugozahodno od cerkve sv. Petra in Pavla.

Napredne ideje so se na Spodnji Slivnici pojavile že pred vojno. Prinašali so jih zlasti delavci, zaposleni v tovarni Motvoz in platno Grosuplje, zato razpad stare Jugoslavije Slivničanov ni našel nepripravljenih.
Že konec julija 1941 je bil na Spodnji Slivnici prvi sestanek OF, ki so mu prisostvovali člani okrožnega komiteja KPS Grosuplje Dolfe Jakhel, Radko Polič in Janko Rode. Na sestanku so izvolili odbor OF, ki so ga sestavljali: Franc Erjavec – Dore, kot predsednik, Tone Ljubič kot vojni referent in Tone Petrič.
Da bi zavarovali železniško progo Grosuplje – Kočevje in postojanko v Grosupljem, so Italijani v začetku leta 1942 na Spodnji Slivnici ustanovili postojanko. Junija 1942 so jo partizani napadli. Ob tej priliki je bil ubit italijanski oficir, zato so ustrelili dva domačina. Ker so se partizanski napadi ponavljali, so se Italijani vkopali na slivniškem hribu in obdali z bodečo žico.
Konec julija 1942 so partizani v vasi napadali italijanske tovornjake; pobrali so jim precej hrane in nekaj orožja. Po napadu so italijanski vojaki pridrveli v vas, pobrali moške, ki so bili doma, in jih odpeljali na hrib. Večino so izpustili, nekatere odpeljali v internacijo, nekega fanta pa so privlekli na sredo vasi, vrgli vanj granato, da mu je odtrgalo nogi, nakar so ga ustrelili.
V mesecu juliju 1942 so Italijani požgali 46 stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij, požigi pa so se še nadaljevali. V internacijo so odpeljali 64 vaščanov. Nekaj mesecev je bila vas domala prazna.
V času nemške okupacije je bila vas štirikrat bombardirana, pogosto pa so nanjo streljali z minometalci in topovi iz Grosupljega.
Vse to ni strlo upornih vaščanov, saj je v partizane odšlo 27 borcev; dva leta 1941, osem leta 1942 in 17 leta 1943 po italijanski okupaciji. V boju za svobodo jih je 11 padlo.

Napis na spomeniku:
»Junaško ste padli za nas,
naj vam bo večna slava.«

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.









Ni komentarjev:

Objavite komentar