ponedeljek, 25. avgust 2014

GROSUPLJE – Graščina Brinje (Spominska plošča na gradu Brinje)

Lokacija: Slovenija; Grosuplje
Avtor: Ni podatka.
Opis: Graščina Brinje je bila zgrajena v prvi polovici 18. stoletja. Stoji ob vzhodnem vznožju Koščakovega hriba v severnem predelu naselja - Ljubljanska cesta 30. Ohranjene so baročne okenske police, današnji videz je rezultat prezidav. Objekt kot grad Brinje omenja že Valvasor.

Na severni fasadi je spominska plošča okrožnemu odboru OF, ki je v tem objektu deloval od svoje ustanovitve v začetku oktobra 1941 do junija 1942. (Trenutno je odstranjena zaradi obnove fasade.)

Pobudo za to spominsko ploščo je dal krajevni odbor ZB NOV Grosuplje, odkrili pa so jo 10. 10. 1971.

Okrožni odbor je bil ustanovljen 28. septembra 1941 v Račni, za prvega predsednika pa izvoljen veterinar Stane Valentinčič, tedanji lastnik gradu. Zato so bili v Brinju v omenjenem obdobju pogosti sestanki okrožnega odbora. Odtod je tekla tudi oskrba partizanov na Polici in okoli Šentjurja, saj je bilo v špecerijski trgovini v hiši ustrezno skladišče hrane. Sem so prihajali rajonski aktivisti, pa tudi člani osrednjega vodstva OF iz Ljubljane in njihovi tehnični organi. Prihajali so tudi partizani po orožje ali drug material. Poleti in jeseni 1941, kadar se je mudil v Grosupljem, je v Brinju občasno ilegalno prebival sekretar okrožja Grosuplje Dolfe Jakhel.

Stane Valentinčič je leta 1952 hišo podaril občini Grosuplje s predlogom, da v njej uredijo muzejske prostore.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.


Ni komentarjev:

Objavite komentar