petek, 7. december 2012

NOVO MESTO - Dolenjski muzej – Stalna razstava

Lokacija: Slovenija; Novo mesto
Opis: Kustodiat za novejšo zgodovino zbira in hrani muzejsko gradivo z območja Dolenjske od začetka dvajsetega stoletja do današnjih dni.
Koncept zbiranja gradiva je bil v preteklosti drugačen – pred letom 1990 se je kustodiat za novejšo zgodovino imenoval oddelek NOB in ljudske revolucije, poudarek pa je bil na zbiranju gradiva o predvojnem delavskem gibanju ter o vojaških in političnih dogodkih v letih 1941–1945. Tako kustodiat hrani 1.200 predmetov ter razmeroma bogato foto dokumentarno gradivo z 19.000 fotografijami, številne dokumente, obsežno zbirko partizanskega in sovražnega tiska, medtem ko je drugega gradiva iz časa pred drugo vojno in po njej zelo malo. Kustodiat ima tudi lasten arhiv.
V prihodnje načrtuje prenovo stalne razstave, ki naj bi enakomerneje prikazovala dogodke, mejnike in napredek Dolenjske od začetka dvajsetega stoletja do današnjih dni. Zato v zadnjih letih tečejo prizadevanja, da bi zbrali kar največ gradiva iz obdobja pred drugo vojno in po njej.
Stalna razstava novejše zgodovine je bila postavljena leta 1981. Predstavlja čas od prvih organiziranih nastopov delavstva pred prvo svetovno vojno do osvoboditve Novega mesta 8. maja 1945 s prevladujočim poudarkom na dogajanju v času druge svetovne vojne v tem delu Slovenije. Razstavo dopolnjujejo še albumi in spominska avla s skoraj 3.000 imeni padlih partizanov, aktivistov in žrtev okupatorjevega nasilja z ožjega območja Dolenjske. Razstava je postavljena v eni redkih namensko grajenih muzejskih stavb v Sloveniji po drugi svetovni vojni.

Pri obisku razstave si vzemite kar malce več časa. Veliko je tekstualnega dela, ki smiselno dopolnjuje fotografije.

Upam, da vas bodo moje fotografije pritegnile k ogledu razstave, saj predstavljajo skromen delček le te.

Vljudno vabljeni k ogledu muzeja, ki se nahaja na naslovu Muzejska ulica 7. V neposredni bližini je kapiteljska cerkev in Anton Podbevšek teater. Oglejte si tudi Bazo 20.











Šahovske figurice iz črnega in belega kruha, ki jih je v kaznilnici Castelfranco v Italiji leta 1943 izdelal dr. Davorin Gros iz Novega mesta.

Marija Ivančič, mati, ki je v enem dnevu pokopala štiri svoje sinove – partizane.



Srajca iz časopisnega papirja, ki je ščitila partizane pred mrazom. Izdelana je bila leta 1942 v Novem mestu.






1 komentar:

  1. Izjemno huda razstava! Nekaj posebnega v svetovnem merilu! SAMO DA PREŽIVI TRENUTNO ZGODOVINSKO ČISTKO, ki je bo kmalu konec! Moramo se zavzeti za to, da se razstava ohrani! V muzeju, ki je bil celo zgrajen zanjo!!

    OdgovoriIzbriši