ponedeljek, 10. december 2012

CELJE – Spominski park Teharje

Lokacija: Slovenija; Celje, Teharje pri Celju
Avtor: Arhitekt Marko Mušič
Opis: Spominski park, urejen 2004 na območju nekdanjega taborišča. S simbolno ureditvijo arhitekta Marka Mušiča (kapelica ob vhodu in kostnica s sarkofagom) je osrednji slovenski spomenik posvečen žrtvam vojne – po vojni usmrčenim osebam.
Spominski park je urejen na komunalnem odlagališču Bukovžlak.

Taborišče v Teharjah pri Celju so zgradili Nemci leta 1943 za predvojaško vzgojo, obsegalo pa je šest stanovanjskih in približno deset pripadajočih funkcionalnih barak, ki so sprejele okoli 500 ljudi. Ob koncu vojne so imeli Nemci tam ujetnike, ki so sodelovali pri obrambi Celja, po koncu vojne pa je bilo taborišče nekaj časa opuščeno. Pozneje je po navedbah Enciklopedije Slovenije nova oblast organizirala kazensko taborišče. Skupaj naj bi bilo v Teharje pripeljanih približno 5000 domobrancev, čeprav se številke razlikujejo. Poleti 1946 je taborišče postalo delovno, do oktobra je kazen prestajalo 1385 taboriščnikov.

To je največji tovrstni spomenik v Sloveniji, ki je bil odkrit 10. oktobra 2004.

Vlada je Park spomina Teharje na predlog komisije že razglasila za kulturni spomenik državnega pomena prve kategorije.

Marko Mušič je o spomeniku dejal:
Arhitekturna zasnova ureditve spominskega parka je zamišljena kot kompleksna glasbena kompozicija z osnovnimi motivi, ki se med seboj prepletajo in stiskajo k osrednjemu doživetju. Park spomina tako sestavljajo taborišče, ki je po Mušičevih besedah med odlagališča odpadkov vrinjena zadnja sled tragične resnice ter je temeljni in najdragocenejši motiv. Steza tišine je privzdignjena brv, ki vodi "prek tal groze, tesnobe in smrti" do preostalega dela taborišča. Na severni strani taborišča park odpira vhodni portal s kapelico Kristusovega bičanja. Osrednje spominsko obeležje je odmaknjeno postavljeno na vzpenjajoči se južni strani taborišča. Posamezne dele parka, od vhodnega portala do osrednjega spominskega obeležja, povezuje pot spomina.

Fotografije so bile posnete leta 2004 še na film.











Ni komentarjev:

Objavite komentar