petek, 22. maj 2015

LJUBLJANA - Spomenik ustanovitvi Osvobodilne fronte

Lokacija: Slovenija; Ljubljana
Avtor: arhitekta Jože Plečnik in Milan Arnež
Opis: Spomenik ustanovitvi Osvobodilne fronte, je zamišljen kot kamnit stenski vodnjak, zaključen s simbolom Triglava in peterokrako zvezdo. Prostor spomenika je na pločniku zaznamovan s konfini in kamnitim tlakom.

Postavljen leta 1951, na pločnik ob vrtni ograji, pred Vidmarjevo vilo, Cesta 27. aprila 51. Sedaj v hiši prebiva veleposlanica Zvezne republike Nemčije.





1 komentar:

  1. Kakšna sreča, da je bila prva stvar, ki sem jo zagledal na prvi objavljeni sliki, zvezda na lepem in čudovito umeščenem spomeniku NOB pred hišo. Zdaj imam tlakovani dve poti do pozitivnega vtisa in občutka v zvezi z zadnjimi štirimi besedami opisa spomenika na vrhu objave. Prva pot: EU in Nemčija priznavata in spoštujeta OF in partizansko vojsko kot zmagovalno, torej NOB, zato je prebivanje nemške veleposlanice v tej zgodovinski stavbi, če ne kar najpomembnejšem spomeniku mejniku slovenskega naroda, velik poklon (čeprav se strinjam, da bi morala biti Vidmarjeva vila muzej, bi to lahko uredili že davno prej sami). Druga pot: Če pa je to kamen, ki ga je Nemški ovčar poscal in vzel za svojega, pa jih spomenik gleda trdno in zvezda strumno gleda v obraz. Tiste rumene zvezde na zastavi so šibke, se obračajo po vetru, naša rdeča pa stoji mirno in odločno. Spomenik vidijo Švabi vsakič, ko gredo mimo in naj jim bo v opomin. ČE... Če pa bodo spomenik želeli prestaviti na drugo lokacijo ali ga odstraniti, uničiti... E, to bo pa druga zgodba! Do takrat pa... :), sprostite se, vse je v redu. Izberite eno od mojih predlaganih poti. ;)

    OdgovoriIzbriši