četrtek, 5. marec 2015

LJUBLJANA - Pot spominov in tovarištva

Lokacija: Slovenija; Ljubljana
Avtor: Glej opis.
Opis: Pot spominov in tovarištva je 34 km dolga sprehajalna in rekreacijska pot okoli Ljubljane. Poteka po trasi žičnate ograje, ki je v času italijanske in nemške okupacije v 2. svetovni vojni obdajala mesto.

Žičnata ograja, ki jo stražilo 1300 vojakov in 400 policistov, je mesto osamila in odrezala od njegovega zaledja.

Ideja o spominu na okupirano mesto se je rodila l. 1957, ko je Okrajni odbor Zveze borcev predlagal, da se po trasi nekdanje žične ograde organizira "Partizanski pohod ob žici okupirane Ljubljane". Med leti 1957-62 so po načrtu arhitekta Vlasta Kopača, postavili osmerokotne stebre na mestih, kjer so v času okupacije stali bunkerji.

Leta 1972 so trije študenti arhitekture - Mitja Omersa, Franc Kastelic in Jože Štoka izdelali predlog za ureditev poti in jo imenovali Aleja spominov in tovarištva. Ob njej naj bi stala športna igrišča, kopališča, razgledni stolpi, prostori za razstave mladih umetnikov itd. 27. aprila 1973 so z zasaditvijo prvega drevesa začeli z gradnjo, ki je trajala vse 9.maja 1985, ko je bila Pot slovesno odprta.

Dolgo peščeno traso, ki je danes priljubljeno sprehajališče, označujejo table z obvestili, smerokazi in kovinske talne oznake po načrtih arhitekta Janeza Koželja. Del celostne ureditve so bili tudi visoki kovinski jambori, ki so stali ob mestnih vpadnicah. Jambore so mestne oblasti z obrazložitvijo, da jih je treba prepleskati, v noči pred petdeseto obletnico OF skupaj z delom spomenika ob Litijski cesti v Štepanjskem naselju odstranile.

Po Poti še sedaj, vsako leto okoli 9. maja, ki je obletnica osvoboditve Ljubljane, poteka tradicionalni ‘Pohod ob žici okupirane Ljubljane’.

Vir: arhitekturni vodnik

Še osebni vtis.

Zeleni prstan, kateri obdaja naše glavno mesto, je zagotovo ena boljših stvari v Ljubljani. Veseli me, da ga Ljubljančani izkoriščajo za rekreacijo. Mogoče bi bilo dobro z njim popestriti turistični potencial mesta. Ne vem koliko glavnih mest je bilo obdanih z žico in ima posledično tako lepo urejeno spominsko pot.

Ob poti lahko vidite kar nekaj spomenikov:







 
Bunker v Šiški.
 


 
 
Pot je dobro označena.



 
 
Urejena počivališča.


 
Zanimivost ob poti.

 
 
88 dreves v spomin tovarišu Titu.

 
 
Zasadiš drevo in dobiš tako lepo oznako. Še lepše je, da je to storil nemški župan v znak prijateljstva.

 
 
Spomenik ob Dolenjski cesti.

 
 
Udeleženci kolesarjenja.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar