sreda, 14. maj 2014

LJUBLJANA - Spomenik Vidi Pregarc

Lokacija: Slovenija; Ljubljana
Avtor: Kipar Stane Keržič.
Opis: V betonski zid z ohranjenimi sledovi krogel, pred katerim so Italijani avgusta 1942 ustrelili Vido Pregarc, sta vzidana njen doprsni kip in plošča s posvetilom (odkrita leta 1947).
Spomenik stoji na dvorišču Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije - ZPIZ Sektor za izvedenstvo, Ob železnici 30.
Originalni kip je bil ukraden, sedaj stoji nadomestni.

Vida Pregarc je bila delavka v tovarni Saturnus, ki stoji v bližini šolske stavbe. Ko so črnosrajčniki 31.avgusta 1942 blokirali Saturnus, so pri Vidi Pregarc našli več izvodov Poročevalca in drugega protifašističnega gradiva. Po kratkem zaslišanju so jo odpeljali na tovarniško dvorišče, jo privezali na stol, ji zavezali oči in jo ustrelili. Tedaj je bila stara 22 let. Prijatelj Aleksij mi pove, da si je pred ustrelitvijo teta razgalila prsi in vzkliknila, naj kar streljajo. Baje je nekaterim italijanskim streljačem postalo slabo. Toda partijski fašizem, kot oblika italijanskega radikalnega socializma je bil neizprosen: še 12 ur niso dovolili oblastniki, da bi Pregarčeva mama odvezala s stola, kot zastrašljivo opozorilo ustreljeno hčer ter jo pokopala.

Po njej se imenuje Osnovna šola Vide Pregarc, na Bazoviški 1, v Ljubljani.

Vir:Glas Saturnusa, 1962






Ni komentarjev:

Objavite komentar