sobota, 22. junij 2013

DOBRNIČ - Spominska soba 1. kongresa AFŽ

Lokacija: Slovenija; Dobrnič (Kulturni dom Dobrnič)
Opis: Spominska soba 1. Kongresa protifašistične ženske zveze v Kulturnem domu v Dobrniču približa obiskovalkam in obiskovalcem podobo težkega časa, v katerem je potekal kongres - edinstven v takratni Evropi. Pomembno spodbujevalno in povezovalno vlogo je v narodno osvobodilnem boju v Sloveniji odigrala Slovenska protifašistična ženska zveza (SPŽZ), katere ustanovni kongres je potekal v Dobrniču sredi hude vojne vihre.

V NOB so se namreč  množično vključile tudi ženske, ki so opravljale pomembne naloge, zlasti v zaledju kot politične aktivistke, kurirke, obveščevalke, učiteljice v partizanskih šolah, kot organizatorke zbiranja pomoči za partizansko vojsko, vključno z zagotavljanjem živeža.

Kongres, ki ga je pozdravil tudi predstavnik anglo-ameriške vojaške misije major William Jones, je zasedal od sobote 16. oktobra zvečer do (okoli) tretje ure zjutraj v ponedeljek 18. oktobra 1943. v Kulturnem domu. Delegatke za kongres so bile izvoljene v vseh delih Slovenije ter v vseh vojaških enotah, v katerih so delovale žensk, udeležilo pa se ga je okrog 160 delegatk in gostov.
Prva predsednica Slovenske protifašistične ženske zveze je bila Angelca Ocepek.





Spominska plošča na Kulturnem Domu Dobrnič.


Ni komentarjev:

Objavite komentar