sobota, 31. marec 2012

PEČICE - Spomenik NOB

Lokacija: Slovenija; Pečice
Avtor: ing. Franc Filipčič
Opis: Spomenik je bil postavljen leta 1979 v spomin na padle borce in žrtve fašizma iz Pečic. Sestavljen je, iz belega klesanega kamna oblikovanimi, zalomljenimi stebri, postavljenimi v trikrako zvezdo, nad njimi pa žari kovinsko sonce. Stoji sredi vasi, v manjšem parku ob stavbi nekdanje šole. Na spomeniku so izpisana imena padlih in žrtev.
Med njimi je tudi narodni heroj Preskar Josip - Boltek, ki je bil rojen 23. 2. 1920 v Osredku pri Podsredi.
Kot čevljar se je zaposlil v Zagrebu. Od svoje mladosti je sodeloval v delavskem gibanju, kot napredni mladinec pa je bil tudi član sindikata.
V prvih dneh okupacije aprila 1941 leta, je kot ilegalec organiziral udarne mladinske skupine in odbore narodne zaščite v Zagrebu. Sodeloval je v raznih sabotažnih akcijah, v boju proti ustašem in v likvidaciji izdajalcev ter provokatorjev.
V Zagreb je prišel neki bivši partizan-provokator, kateri je izdajal ustaški policiji pripadnike narodno osvobodilnega gibanja. Partijska organizacija je dala nalog Preskarju, da ga likvidira. Preskar se je priključil skupini tega izdajalca. Na enem sestanku te skupine ga je poizkusil ubiti, vendar ga je samo ranil. Zahvaljujoč policijski zasedi, je izdajalec uspel pobegniti. Kljub rani, katero je Preskar dobil v boju s policijo, je uspel dokončati nalogo. Našel je ranjenega provokatorja in ga likvidiral.
Preskar se je kot član Mestega komiteja SKOJ-a, udeležil partijskega tečaja na Kordunu. Na poti, ga je v vasi Lukovec, ustavilo pet ustaških agentov. Namesto zahtevane legitimacije je potegnil revolver in ubil tri ustaše, dva pa sta pobegnila.
Po zaključenem tečaju se je Preskar vrnil v Zagreb, kjer je nadaljeval s svojim delom. Zaradi njegovega upornega
delovanja v mladinskih udarnih brigadah, ga je policija iskala.
Izsledili so ga januarja 1943 leta. 9. marca je šel z dvema tovarišema po Petrovi ulici v neko akcijo. Od zadaj so se mu približali ustaši ter ga z nekaj naboji težko ranili. Odpeljali so ga v bolnico, kjer so z mučenjem poizkušali pridobiti njegovo priznanje. Niso izvedeli niti njegovega imena. Težko ranjen je kmalu umrl.
Zakaj je narodni heroj Preskar Josip - Boltek naveden na tem spomeniku v Pečicah mi ni znano. Spominsko ploščo pa ima tudi v Vlaški ulici v Zagrebu.





Ni komentarjev:

Objavite komentar