ponedeljek, 27. junij 2016

NOVO MESTO - Skulptura v spomin na osamosvojitev Slovenije

Lokacija: Slovenija; Novo mesto
Avtor: akademski kipar Boštjan Kavčič
Opis: Spominsko obeležje je nastalo v sklopu 25-obletnice samostojne Slovenije in 650-obletnice ustanovitve Novega mesta.

Skulpturo sestavljata dva monolitna kamna. Vodoraven kamen v tlorisu predstavlja okljuk reke Krke, ob katerem se je skozi tisočletja oblikovalo staro mestno jedro Novega mesta. Navpičen kamen ponazarja pozitivnost, moč, napredek in zmago. Tvorijo ga tri organske vitice, ki se prepletajo in rastejo proti nebu. Vitice simbolično predstavljajo enotnost slovenskega naroda, ki je v ključnih trenutkih pred petindvajsetimi leti prinesla samostojno domovino. Skulptura v sebi nosi estetike rasti, plodnosti, razvoja, uspeha, zmage, enotnosti, povezovanja, sodelovanja in se simbolno povezuje s slovenskim prostorom tako v ožjem smislu, lokalno s podstavkom kot okljuk reke Krke, kot v širšem smislu, z goro Triglav kot narodnim simbolom.

Obeležje odkrito 21. decembra 2015, stoji pa v neposredni bližini Kulturnega centra Janeza Trdine, Novi trg 5.

Lokacija ima tudi simbolno vrednost, saj je bil Kulturni center Janeza Trdine nekoč dom JLA, danes pa je pomembna kulturna inštitucija v novomeški občini.

 






 

Ni komentarjev:

Objavite komentar