sobota, 27. februar 2016

ZAPLAZ NAD ČATEŽEM – Spravni spomenik

Lokacija: Slovenija; Zaplaz nad Čatežem
Avtor: Glej opis.
Opis:30.5.2015 so po maši blagoslovili spominsko obeležje: betonski križ in kamnito posodo pred njim, v katero so skavti novomeške škofije med posebnim obredom vsuli prgišče zemlje z 31 simbolnih krajev, kjer so pred 70 leti trpeli naših ljudje na vseh straneh.

Imena teh simbolnih krajev trpljenja in smrti, od Raba, Auschwitza, do Hude jame, Gonarsa, Svetega Urha, Osankarice, Ljubelja, Kočevskega Roga, kjer so umirali in trpeli sinovi in hčere slovenskih mater, so napisana na kamnitem obodu okoli posode.

Spomenik je delo arhitekta Matije Marinka, izdelalo pa ga je škocjansko kamnoseštvo Jenič.

 






 

1 komentar:

  1. Vprašajmo se samo nekaj: Ali bi padli in pobiti, vedno prej sramočeni in velikokrat mučeni talci, aktivisti in partizani podpisali, da bi jih enačili z žrtvami druge, izdajalske strani? To ni sprava, ampak metanje v isti koš zdrave hrane in nepotrebnih smeti. Čisto preprosto... Moraliziranje me ne zanima več. Pieteta je le medla beseda na ustih zavajajočih domojebov. Hinavcev pritlehnih, tujceljubov. Enako velja za besede "domovina", "mati", "bog"... Hladna propaganda brez srca. Srce ni na jeziku, srce je v dejanjih. Ljubezen je glagol, ne samostalnik!

    OdgovoriIzbriši