nedelja, 19. februar 2012

JEZERSKI VRH in RIBNIŠKA KOČA - Spomenik NOB

Lokacija: Slovenija; Ribnica na Pohorju, Jezerski ali Ribniški vrh
Avtor: Nimam podatka
Opis: Na Jezerskem vrhu je PD Maribor-Matica postavilo mogočen spomenik padlim borcem planincem; odkrili so ga 10. septembra 1961. Spomenik iz pohorskega tonalita je grajen v obliki kvadrastega obeliska in je visok 12m. Na njegovi levi strani stoji velika tonalitna vaza, na desni pa tonalitna plošča s posvetilom, ki ga je napisal pesnik Branko Rudolf:
»Kdo naj bi uničil pogum vseh src,
za svobodo gorečih?
Baklo je utrnila noč,
iskra je vnela požar,
duh vaš je ostal v ljudeh,
se v močnih srcih spet zbuja
v ritmu vreten in kladiv,
v silnem šumenju gozdov.«

Ribniška koča, 1507 m, stoji na majhni planoti tik pod Malim Črnim vrhom (1533 m). Predhodnico zdajšnje koče je leta 1932 na Ribniškem sedlu zgradila Mariborska podružnica SPD; poimenovali so jo Senjorjev dom po dr. Davorinu Senjorju (1882–1960), dolgoletnem podružničnem načelniku. Borci Pohorskega bataljona so 9. oktobra 1942 kočo požgali, da Nemci ne bi imeli v njej postojanke za napade na partizane. PD Maribor-Matica je leta 1949 na pogorišču nekdanje Hutterjeve vile zgradilo novo Ribniško kočo. Leta 1978 je kočo prevzelo PD Paloma Sladki Vrh in jo v celoti obnovilo.
Maja 1941 je bil v Ribnici ustanovljen odbor OF in od poletja tega leta je bilo Ribniško Pohorje vključeno v narodnoosvobodilni boj. V noči na 12. avgust 1941 je Pohorska četa uspešno napadla nemško postojanko v Ribnici. Decembra 1943 so Nemci izvedli veliko ofenzivo proti takrat že močnim enotam Pohorskega odreda. Najsrditejši boji na območju Ribniškega Pohorja so potekali 6. decembra in tedaj so partizani Nemce pregnali v dolino. Tomšičeva brigada je v noči na 23. avgust 1944 napadla in zavzela močno utrjeno nemško postojanko v Ribnici ter osvobodila vas s širšo okolico. Oblast je prevzela OF, Ribnica pa je bila svobodna do nemške ofenzive novembra 1944.
Na Ribniškem Pohorju je bila v prvi polovici leta 1944 ustanovljena kurirska postaja S-9. Prvi komandir je bil Jože Zagožen - Servac, na postaji pa je bilo 13 kurirjev. Zavetišče so imeli v majhni zemljanki na Stepišnikovi poljani nad Ribnico. Zveze so vzdrževali s S-31 nad Mislinjsko dolino in S-11 na Kumnu nad Lovrencem na Pohorju.
V bližini koče je Smučarski klub Branik iz Maribora leta 1980 postavil lep spomenik Miranu Cizlju (1915–1944), domoljubu, vsestranskemu vrhunskemu športniku, alpinistu in državnemu smučarskemu prvaku, ki je padel med NOB.
Pot iz Rogle na Jezerski vrh je ena izmed 15 priljubljenih planinskih poti po Sloveniji, ki jih je skupaj s Planinsko zvezo Slovenije označila in uredila KRKA d.d..









In na koncu še pogled na spomenik iz koče.

2 komentarja: