petek, 30. avgust 2024

GLIWICE – Radijska postaja; začetek druge svetovne vojne

Lokacija: Poljska; Gliwice
Opis: V Gliwicah je bil uprizorjen napad nacističnih sil SS enote, oblečene v Poljake, ki so dne 31. avgusta 1939 zavzeli nemško radijsko postajo Sender Gleiwit v Zgornji Šleziji, na predvečer druge svetovne vojne v Evropi.

Ta provokacija je najbolj znana izmed številnih ukrepov v operaciji Himmler s strani SS, da bi zadostili posebne propagandne cilje nacistične Nemčije ob izbruhu vojne. Njen namen je bil ustvariti videz poljske agresije proti Nemčiji, da bi upravičila kasnejšo invazijo na Poljsko.

Vir: https://vojnapotovanja.si/


četrtek, 29. avgust 2024

sreda, 14. avgust 2024

WROCLAW - Spomenik žrtvam stalinizma

Lokacija: Poljska; Wroclaw (Promenada Staromiejska)
Avtor: Glej opis.
Opis: Spomenik je nastal na pobudo Leszeka Skonke, protikomunističnega opozicijskega člana, kot prvo mesto v spomin na žrtve stalinizma v Vroclavu. Oblikoval ga je Tadeusz Teller. Celotno delo, brez podpore državnih institucij, je potekalo družbeno. Spomenik so odkrili 17. septembra 1989, ob 50. obletnici agresije Sovjetske zveze na Poljsko. Za spomenik skrbi Odbor za spomin na žrtve stalinizma.

VIR: Monuments of Remembrance 1918-2018

petek, 9. avgust 2024

WROCLAW– Poljsko vojaško pokopališče

Lokacija: Poljska; Wroclaw (Grabiszyñska)
Avtor: arhitekt Tadeusz Teller 
Opis: Na poljskem vojnem pokopališču v Vroclavu so pokopani 603 poljski vojaki in uporniki varšavske vstaje z druge svetovne vojne. Med njimi je tudi grob admirala Stefana Frankowskega.

Vir: tracesofwar.com













torek, 6. avgust 2024

WROCLAW - Spomenik sibirskim izgnancem

Lokacija: Poljska; Wroclaw
Avtor: Glej opis. 
Opis: Spomenik, ki ga je zasnoval kipar Jarosław Perszko v tesnem umetniškem sodelovanju z arhitektom inženirjem Czesławom Bieleckim, postavljen v Vroclavu na trgu Sybiraków poleg trga Strzelecki. Silhueta 12 metrov visokega spomenika prikazuje latinski križ, ki prebija steno.

Spomenik odkrit 20. septembra 2000 (ob šestdeseti obletnici prve deportacije Poljakov v Sovjetsko zvezo).

Vir: Wikipedia