sobota, 5. oktober 2013

LOŽ - Doprsni kip narodnega heroja Janeza Hribarja

Lokacija: Slovenija; Lož
Avtor: Kipar I. Pavić.
Opis: Graniten spomenik z doprsnim kipom narodnega heroja Janeza Hribarja, stoji v parku pred poslopjem Kovinoplastike.
Njegov doprsni kip je še pred Osnovno šolo v Starem trgu, pokopan pa je na pokopališču.

Janez Hribar s partizanskim imenom Tone Pogačnik, slovenski komunist, nosilec partizanske spomenice, politični komisar, politik in narodni heroj, * 4. November 1909, Lož, † 23. oktober 1967, Vrhnika pri Ložu.
Hribar je bil pred vojno med organizatorji Društva kmečkih fantov in deklet ter kmečko-delavskega gibanja na Notranjskem. Leta 1939 je postal član KPS. Po okupaciji Jugoslavije je bil med prvimi organizatorji NOB, kateri se je tudi sam priključil. Sprva je bil namestnik poveljnika bataljona, (Šercerjev bataljon), nato je postal politični komisar Šercerjevega bataljona, Notranjskega in Krimskega odreda ter Šercerjeve brigade, namestnik političnega komisarja 14. divizije, politični komisar 18. divizije ter 9. in 7. korpusa. Na Zboru odposlancev slovenskega naroda v Kočevju je bil izvoljen v plenum OF in v slovensko delegacijo, ki je odšla na II. zasedanje AVNOJ-a.

Po vojni je opravljal več pomembnih političnih funkcij v CK ZKJ in v vladi LRS v kateri je bil med drugim minister za kmetijstvo, minister brez listnice (do 1949) in predsednik sveta za kmetijstvo in gozdarstvo LRS (1951-1952). Od 1945 do 1966 je bil tudi več let član najvišjih organov ZKS in SZDL. Bil pa je tudi pobudnik za ustanovitev podjetja Kovinoplastika Lož.





Ni komentarjev:

Objavite komentar