petek, 30. december 2011

PODLJUBELJ

Lokacija: Slovenija; Podljubelj; desno od ceste Tržič – Ljubelj
Avtor: Arhitekt Boris Kobe in kovač Jože Bertonclj
Opis: Ko je Hitlerjeva Nemčija l. 1941 okupirala Gorenjsko in jo proglasila za del Koroške, je težko prehodna veriga Karavank postala ovira nemškim političnim načrtom. Zato so se odločili - odločitev je konec septembra 1942 oznanil državni glavar in Gauleiter za Koroško, dr. Friedrich Rainer - da zgradijo cestni predor na Ljubelju. Dela za predor na gorenjski strani so začeli pripravljati januarja 1943, predor pa naj bi bil končan do jeseni l. 1945.
Dela so se kmalu tako razmahnila, da je začelo primanjkovati delavcev. Zato je junija 1943 začelo delovati na Ljubelju koncentracijsko taborišče, ki naj bi z zastonjsko delovno silo omogočilo pravočasno dograditev predora. Taborišče je bilo podružnica zloglasnega taborišča Mauthausen blizu Linza. Obsegalo je dve enoti, na južni in na severni strani karavanškega grebena. Taboriščnike so odbrali in pripeljali iz Mauthausena, velika večina je bila Francozov, največ je bilo starih od 20 do 40 let. Taborišče na Ljubelju je uradno začelo »poslovati« 3. junija 1943.
Število jetnikov se je stalno menjavalo. Največ, 1300 jih je bilo v avgustu 1944, ko so se groba dela v predoru končala, je število padlo na okrog 1000. Bolne in obnemogle so vračali v Mauthausen, tako da je bilo na Ljubelju pravzaprav le malo smrti, največ »ustreljenih na begu«. Pobegov je bilo razmeroma precej; 24 je pobeg uspel, vendar so dva kmalu po pobegu ujeli. Taborišče na Ljubelju je delovalo vse do konca vojne. V spomin na trpljenje v koncentracijskem taborišču Podljubelj so l. 1954 na gorenjski strani predora postavili veličasten spomenik, ki je sestavljen iz petih s kamnom zidanih krakov, ki v sredini tvorijo krog. Leta 1964 so na te krake vzidali plošče z napisi v petih jezikih narodov, katerim so pripadali interniranci.  
Spominski park je urejen na ozemlju, kjer je še danes viden tloris nekdanjega taborišča. Da bi zabrisali sledove svojih grozodejstev, so Nemci taborišče porušili. Le temelji še stoje, nad njimi pa bdi črna skulptura okostnjaka, ki v grozečem molku obtožuje nacistične zločince z eno samo besedo: J´ACCUSE – OBTOŽUJEM.
Spominska soba je urejena na naslovu Podljubelj 297, ki je locirana v bližini spomenika. V stavbi je tudi Gostišče Koren. Za obisk spominske sobe se morate najaviti v TIC Tržič. Jaz tega podatka nisem imel, saj ga na internetu nisem zasledil. Zelo nelogično pa je, da gostilničar nima ključa, da bi odprl vrata slučajnim obiskovalcem.
V Topolščici je to urejeno dosti bolje.Ni komentarjev:

Objavite komentar