sobota, 28. november 2015

PRAGA – Národní památník hrdinů Heydrichiády - spomenik herojem Heydrichovega terorja

Lokacija: Praga (Republika Češka), okrožje Praha 2
Avtor: ni podatka
Opis: To avtentično prizorišče pomembne praške bitke iz II. svetovne vojne predstavlja dolgo časa neodkrito zavetje, ki ga je češkoslovaškim napadalcem v času med 27. majem 1942 in 18. junijem 1942 nudila češka ortodoksna cerkvev po napadu na Reinharda Heydricha.

Heydricha so v Pragi 27. maja 1942 napadli v Britaniji izurjeni češki in slovaški vojaki, ki jih je za namenom uboja Heydricha v ti. operaciji Anthropoid poslala češkoslovaška vlada v izgnanstvu. (Heydrich je umrl teden kasneje zaradi posledic napada. Napadalce so napačno povezali z vasema Lidice in Ležáky. Lidice so bile porušene do tal, pobiti so bili vsi moški starejši od 16 let, ženske in otroci pa odpeljani v nacistine koncentracijske kampe.)

Tri tedne po napadu na Heydricha so se napadalci uspešno skrivali v cerkveni kripti, dokler njihovega skrivlišča ni izdal češki izdajalec Karel Čurda. Nemci so skrivališče oblegali z dimnimi napadi ter s poplavljanjem kripte. Trije napadalci so bili ubiti v boju, ki je sledil; štirje so si življenje, raje kot ga predali Nemcem, vzeli sami.

Poslanstvo Spomenika herojem je predvsem zagotoviti resnično razlago Heydrichovega terorističnega obdobja, hkrati pa je dan velik poudarek na spoštovanju in občudovanju vojakov in udeležencev ne-komunističnega odpora ter tudi poudarek na pričevanju o njihovem prostovoljnem in tudi neprostovoljnem žrtvovanju za svobodo češkoslovaške republike v čas nacistične okupacije (1938-1945).

Spominsko območje sestavljajo:
- češka ortodoksna katedrala sv. Cirila in Metoda
- kripta pod katedralo
- stalna razstava v dvorani
- predavalnica in videosoba

Na cerkveni fasadi (gledano z Resslove ulice) je vidna ozka vrzel v steni grobnice, kamor so Nemci vstavili svoje gasilske cevi (ko so napadalce poskušali iz skrivališča pregnati s poplavljanjem kripte). Na steni kripte so vidne tudi sledi topovskih krogel, ki skupaj s spominsko ploščo opominjajo na to pomembno praško bitko.





Ni komentarjev:

Objavite komentar